“Se întâmplă, uneori, ca trăind printre cei deştepţi, să te îmbolnăveşti de prostie!“

De ce cred că trebuie să renunţi la periuţa de dinţi clasică pentru cea electrică

de - acum 1 săptămână în Să dai sau nu banul

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când mi-am pus la punct dantura şi am scăpat de tot ce înseamnă urmă de carie, dureri de măsele şi nopţi nedormite. Când eram copil, nu îmi explic care au fost motivele, dar ştiu că aveam de-a face cu dentistul cel puţin o dată la câteva luni de zile.

Nu mă programa mama la el pentru controlul de rutină, ci pentru că apărea un nou abces la o măsea sau mai rău, cariile săpau pe două sau trei canale şi aveam complicaţii atunci când mâncam, chiar dacă la suprafaţă nu se zărea ceva în neregulă. Când am intrat în liceu, deja trei măsele îmi părăsiseră gura şi o carie mică apăruse pe unul dintre dinţii din faţă.

Nu este plăcut nici măcar să-mi amintesc acele momente, darămite să le mai trăiesc vreodată. Tind să cred că dentistul care s-a ocupat de mine în copilărie nu şi-a făcut treaba corespunzător, pentru că în ceea ce priveşte igiena zilnică a gurii ştiu că o păstram în parametri normali şi nici nu eram o iubitoare de dulciuri.

Când aveam în jur de 16 ani am mers la un al medic dentist care mi-a aplicat o plombă pe dintele din faţă, plombă ce a ţinut vreme de 9 ani de zile fără probleme, dar asta doar pentru că periajul dentar era efectuat cu şi mai mare atenţie. Tot acel medic mi-a verificat şi restul măselelor şi a pus la punct tot ce trebuia pentru a scăpa de stres.

De mai bine de o lună de zile am descoperit dragostea pentru periuţa electrică şi am rupt orice legătură cu periuţa de dinţi clasică. Iniţial, am considerat că nu va fi o diferenţă considerabilă, mai ales pentru că, spuneam eu, deţineam controlul absolut asupra modului în care îmi curăţam dinţii.

Unde m-a câştigat periuţa de dinţi electrică

Cu o periuţă clasică pentru curăţat dantura nu poţi pătrunde în toate spaţiile şi de multe ori tinzi să te loveşti la îmbinarea maxilarului cu mandibula, lucru extrem de dureros. Periuţa electrică curăţă eficient atât dinţii, cât şi gingiile, fără să am parte de sensibilitate, cum se întâmpla de multe ori în cazul celei clasice. Spre exemplu, acum câţiva ani mi-au crescut măsele de minte, dar s-au oprit undeva la nivelul gingiei formând astfel un spaţiu propice pentru dezvoltarea unei carii dentare. Pentru că o periuţă clasică nu poate pătrunde şi nu poate curăţa cum reuşeşte una electrică, a existat riscul să se formeze iniţial un tartru pe aceste măsele, care urma să se transforme în carie dacă nu acţionam la timp.

Îmi place la periuţa de dinţi electrică faptul că pot să mă cronometrez cu exactitate atunci când execut periajul dentar, dinţii sunt curăţaţi unifom în toate cele patru zone ale maxilarului, iar în plus am posibilitatea să apelez la două tipuri de programe de curăţare: soft şi am parte de un periaj delicat sau clean şi execut o curăţare temeinică.

Periuţa electrică pentru periaj dentar pe care o folosesc este achiziţionată din LIDL şi vine cu 16 capete de curăţare. Preţul dispozitivului a fost de 86 lei, mult mai mic decât ceea ce găsim spre exemplu de la alte branduri. Totuşi, am cunoscut utilizatori de periuţă electrică care nu pot renunţa niciodată la Oral B, iar de Moş Crăciun am considerat că cel mai frumos cadou pentru sora mea este chiar o periuţă electrică Oral-B PRO 3000.

Periuţa electrică pe care am cumpărat-o pentru uz personal vine şi cu o trusă de transport în care încape atât aceasta, cât şi două capete de curăţare.

Ar mai fi de menţionat că există persoane care exegerează cu periajul dentar şi apasă excesiv pe periuţa de dinţi clasică, acest lucru rezultând în gingii inflamate sau chiar sângerări la baza dinţilor. Cristi este o astfel de persoană care abuzează de periuţa clasică, dar de când a trecut la periuţa de dinţi electrică, lucurile s-au mai îndreptat.

Chiar dacă o periuţă de dinţi electrică nu este foarte ieftină, îţi recomand să îţi cumperi una. Dacă faci un calcul simplu şi ţii cont de faptul că o dată la 3 luni de zile trebuie să schimbi periuţa clasică, lucru ce ar costa de fiecare dată minimum 15 lei şi mai ţii cont şi de faptul că periajul cu o periuţă electrică necesită doar un bob de pastă de dinţi pe când cu periuţa clasică faci risipă şi se dublează consumul, vei trage linie şi la final afli că este doar o investiţie pe termen lung care merită cu adevărat sacrificiile.

Tu ce periuţă de dinţi foloseşti: clasică sau electrică? Care sunt recomandările tale cu privire la îngrijirea danturii şi periajul dentar? Poţi să ne scrii în secţiunea de comentarii de mai jos.

Comentarii

comentarii